Pakketbezorger TNT Express gaat de komende drie jaar 4000 banen schrappen.

Dat maakte het concern maandag bekend bij de presentatie van een nieuw strategisch plan.

Voor het verdere verloop van het plan gaat TNT 'grondige' gesprekken voeren met de vertegenwoordigers van de werknemers van het bedrijf en de vakbonden.  

Het bedrijf ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt om efficiënter te werken, mede door aanhoudende druk op de prijzen.

Om geld vrij te maken zet het concern, zoals al eerder werd aangekondigd, activiteiten in China en Brazilië in de etalage.

Besparingen

De reorganisatie kost het bedrijf de komende 3 jaar waarschijnlijk ongeveer 150 miljoen euro. In 2015 moet de bezuinigingsronde 220 miljoen euro aan besparingen hebben opgeleverd.

Bestuursvoorzitter Bernard Bot gaf aan dat twee derde van de ontslagen in Europa zullen vallen. Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen is volgens hem nog niet te zeggen. De sanering treft zowel operationele banen als ondersteunende diensten.

Bot benadrukte dat TNT hoopt een groot deel van de reorganisatie met natuurlijk verloop en de afbouw van tijdelijk werk te kunnen realiseren. Op die manier moeten gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Onzeker

Volgens TNT blijven de economische omstandigheden de komende jaren onzeker. Als de omstandigheden in Europa normaliseren, moet het mogelijk zijn de omzet in de periode tot en met 2015 met ongeveer 2 procent te laten groeien, aldus het bedrijf.

Daarbij zou een operationele winstmarge van 8 procent mogelijk moeten zijn. De investeringen komen de komende jaren waarschijnlijk uit op 2 tot 3 procent van de omzet, het werkkapitaal op circa 8 procent.

Verkoop

TNT verwacht de verkoop van zijn Chinese activiteiten binnenkort af te kunnen ronden en heeft de voorbereidingen gestart voor de verkoop in Brazilië. De verliezen in dat land zijn in de eerste 2 maanden van 2013 teruggelopen, meldde het bedrijf.

TNT richt zich de komende jaren vooral op klanten en segmenten die voor goede marges zorgen. De benodigde besparingen moeten onder meer komen door de centralisering van administratieve taken en het samenvoegen van depots binnen bepaalde regio's.

Daarnaast wordt de managementstructuur veranderd en wordt er tot en met 2015 ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van ict.

FNV

Vakbondsbestuurder Reinier Stroo van FNV Bondgenoten houdt zich nog op de vlakte over het reorganisatieplan. ''Heel moeilijk om daar nu iets over te zeggen. We wachten tot het plan verder is uitgewerkt. Wat het betekent voor Nederland weten we nog niet, rond de zomer moet daar meer over bekend zijn'', zegt Stroo.

Hij pleit er wel voor dat aandeelhouders TNT de tijd gunnen om orde op zaken te stellen. ''De waarde van TNT gaat op de lange termijn alleen maar omhoog als ze gewoon hun werk kunnen doen'', reageert de bestuurder.

Bescheiden

De nieuwe strategie van TNT Express is ''verfrissend bescheiden en to the point''. Dat concludeerde analist Gert Steens van SNS Securities maandag.

Volgens de analist is het heel logisch dat TNT zich richt op zijn kernmarkten. De verkoop van de activiteiten in China en Brazilië beperkt de verliezen en geeft het management meer ruimte. De analist ziet voldoende kansen voor TNT als zelfstandig bedrijf.

Steens verlaagde wel zijn advies voor het aandeel van hold naar reduce. Zijn koersdoel ging van 5 naar 4 euro.

Besparingsdoel

Volgens Rabo voldeed de update van TNT aan de verwachtingen. Het besparingsdoel van 220 miljoen euro is wel ruim twee keer hoger dan de voorzichtige schattingen van de bank. Bij Rabo staat het aandeel TNT op buy, met een koersdoel van 6,50 euro.

TNT noteerde maandag om 9.30 uur na een positieve opening nagenoeg vlak op 5,91 euro.