De opluchting op de Europese beurzen over het reddingspakket aan de noodlijdende eilandstaat Cyprus was maandag van korte duur.

De belangrijkste Europese beurzen openden maandagochtend hoger, nadat enkele uren tevoren in Brussel een nieuw akkoord was gesloten over de redding van Cyprus. De winsten werden lang vastgehouden, maar verdampten goeddeels in de middaghandel.

Beleggers zouden zich zorgen maken over de toekomstige aanpak van probleembanken in de eurozone. De Europese effectenhandel eindigde de dag met lagere graadmeters.

De AEX sloot 0,6 procent (2,02 punten) lager op 348,72 punten. De MidKap daalde 0,1 procent (0,71 punt) tot 526,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tussen de 0,2 en 1,1 procent.

Eigen verantwoordelijkheid

Volgens voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem kan de financiële sector alleen gezond worden als degenen die risico's nemen daar ook voor opdraaien. Dat zei hij tegen persbureau Reuters en de Financial Times.

Nu het ergste van de crisis volgens hem voorbij is, zouden banken en hun aandeelhouders en obligatiehouders vaker op de eigen verantwoordelijkheid moeten worden aangesproken.

Bankensector kleiner

Het nieuwe akkoord maakt de bankensector in Cyprus, bron van de financiële ellende, een kopje kleiner in ruil voor noodleningen ter waarde van 10 miljard euro. Het voorziet in de opsplitsing van de twee grootste banken van het land, waarbij spaartegoeden van meer dan 100.000 euro grotendeels verloren gaan.

Kleinere spaartegoeden van Laiki Bank, die op termijn ophoudt te bestaan, en Bank of Cyprus worden samengevoegd in laatstgenoemde bank, die met behulp van de grotere spaardeposito's van voldoende kapitaal wordt voorzien.

Oorspronkelijke plan van de baan

De omstreden heffing op spaartegoeden onder de 100.000 euro uit het eerste, gesneuvelde reddingsplan, is definitief van de baan. De bankensector in Cyprus wordt teruggebracht tot proporties die passen bij het kleine euroland. De totale balans van de Cypriotische banken was zeven tot acht keer groter geworden dan de economie van het land.

Politieke kopstukken in Europa gaven het akkoord hun zegen. Het nieuwe reddingsplan voor Cyprus is draaglijk voor zowel het land zelf als de eurozone, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Een zure reactie kwam uit Moskou. ''Het stelen van wat reeds gestolen is, gaat door'', liet de Russische premier Dmitri Medvedev vanuit Moskou weten. Russen hebben vele miljarden staan bij Cypriotische banken.

Bankaandelen lager

Volgens handelaar Cees Smit van Today’s Beheer hadden de Europese politici deze deal beter meteen kunnen voorstellen. ''Dat zou een hoop onrust hebben gescheeld.''

De Europese bankaandelen reageerden aanvankelijk zeer positief op het reddingsplan voor Cyprus, maar zagen de winsten aan het eind van de dag weer verdampen.

ING zakte in Amsterdam 2,1 procent. In Londen zakte Baclays 3,4 procent. In Frankfurt moest Deutsche Bank 3,2 procent inleveren. De Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole verloren 3 en 6 procent. In Milaan verloren UniCredit en Banco Popolare bijna 6 procent.

Air France-KLM onderaan

In Amsterdam eindigde Air France-KLM onderaan de AEX met een min van 5,6 procent. Het bedrijf vergrootte maandag een obligatie-emissie om de balans te versterken.

TNT Express volgde met een min van 4,5 procent. Het koeriersbedrijf verwacht de komende 3 jaar ongeveer 4000 banen te schrappen. De plannen maken deel uit van de nieuwe strategie, die de winstgevendheid van het bedrijf moet opkrikken.

In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van ruim 6 procent. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat het bedrijf zijn bakkerijtak verkoopt aan investeringsmaatschappij Rhône Capital. De verkoop levert CSM netto 850 miljoen euro op.

Euro

Ook de euro zakte na het aanvankelijke optimisme over het Cyprus-akkoord weer weg en was 1,2855 dollar waard, tegen 1,2984 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. 

In de ochtendhandel steeg de eenheidsmunt nog tot ruim boven de 1,30 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.