De aandelenbeurs in Tokio is maandag met een stevige winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers haalden opgelucht adem na het akkoord over de financiële noodsteun aan Cyprus en gingen op zoek naar koopjes. 

De Nikkei sloot 1,7 procent hoger op 12.546,46 punten. Afgelopen vrijdag zorgde de onzekerheid rond de noodlijdende Europese eilandstaat nog voor een verlies van ruim 2 procent op de Japanse beurs.

De ministers van Financiën van de eurolanden gingen maandagochtend vroeg in Brussel akkoord met het reddingspakket van 10 miljard euro noodsteun aan Cyprus. Een staatsbankroet lijkt daarmee afgewend.

Vooral de Japanse exporteurs met een relatief grote blootstelling aan Europa werden opgepikt. De Japanse camerafabrikanten Nikon en Ricoh stegen 1,8 en 2,2 procent. Ook andere grote exportbedrijven als automaker Toyota en elektronicabedrijf TDK lieten winsten zien van respectievelijk 0,8 en 1,9 procent.

Op de andere belangrijke effectenbeurzen in het Verre Oosten werd door beleggers eveneens positief gereageerd op het Cyprus-akkoord.

De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent in de plus en in Seoul steeg de Kospi 1,5 procent. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,7 procent hoger in de middaghandel.