De ontwikkelingen rond Cyprus bepalen de stemming op de beurzen de komende dagen. 

Cyprus bereikt wellicht zondagavond al overeenstemming over de maatregelen waarmee het land 5,8 miljard euro bijeen kan brengen. Zo hoopt Cyprus in aanmerking te komen voor een Europese noodlening van 10 miljard euro.

Als dat niet gebeurt, draait de Europese Centrale Bank maandag de geldkraan naar Cyprus dicht. Dan dreigt een bankroet.

Zondagavond komen de Europese ministers van Financiën bijeen om over de voorstellen van Cyprus te praten. Volgens de jongste plannen wil Cyprus een heffing van 20 procent invoeren op spaartegoeden boven 100.000 euro bij de Bank van Cyprus. De zogenoemde trojka heeft daarover haar goedkeuring uitgesproken.

Bijdrage Cyprus

Bij andere geldinstellingen zou de heffing 4 procent moeten worden. Cyprus moet bewijzen dat het zelf 5,8 miljard euro kan bijdragen aan de reddingsoperatie.

Als de kwestie Cyprus aan het begin van de week wordt opgelost, kunnen beleggers hun blik richten op de economische cijfers en een staartje van de resultaten over 2012. In Amsterdam komt donderdag nog een aantal kleinere bedrijven met de jaarresultaten naar buiten. Dat zijn onder meer Aamigo, Bever Holding en Value8.

Opwaartse trend

In de VS staat een aantal macrocijfers op de agenda, zoals de orders voor duurzame goederen en de aanstaande huizenverkopen. Economen verwachten dat de cijfers de opwaartse trend in de Amerikaanse economie zullen bevestigen.

Bij positief nieuws en een oplossing van Cyprus kunnen de Amerikaanse graadmeters verder opstomen naar recordstanden, denken analisten.

Het wordt een korte handelsweek. Vrijdag zijn de meeste beurzen in Europa en de Verenigde Staten gesloten in verband met Goede Vrijdag.