De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst gesloten.

Goede bedrijfsresultaten van onder meer Nike en de aankondiging van een bankendeal tussen Cyprus en Griekenland gaven steun aan de handel.

Wel keken beleggers op Wall Street uit naar een stemming in het Cypriotische parlement over een akkoord dat naar verluidt voldoet aan de eisen van de EU om in aanmerking te komen voor noodsteun.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,6 procent hoger op 14.512,03 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 1556,89 punten en de technologiebeurs Nasdaq won ook 0,7 procent, tot 3245,00 punten.

President Nicos Anastasiades van Cyprus liet na overleg met de Griekse premier Antonis Samaras weten een akkoord te hebben bereikt over de verkoop van de Griekse onderdelen van Cypriotische banken.

Het Cypriotische parlement vergadert vrijdag over voorstellen die ervoor moeten zorgen dat het land alsnog kan voldoen aan de voorwaarden die de eurolanden stellen om in aanmerking te komen voor steun. Het plaatsvervangend hoofd van de Cypriotische regeringspartij Sidy zei dat op korte termijn een akkoord kan worden gesloten in het parlement.

Nike stond flink in de belangstelling met een koerswinst van 11 procent. De Amerikaanse sportartikelenfabrikant boekte in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar meer winst dan verwacht. Uit de donderdag na de slotbel gepresenteerde resultaten bleek dat Noord-Amerika opnieuw een sterke markt was voor het grootste sportmerk ter wereld.

Luxeketen Tiffany & Co kwam eveneens met cijfers naar buiten die beter waren dan voorspeld, geholpen door stijgende verkopen in Azië. Het aandeel ging 1,9 procent omhoog.

De grootste Amerikaanse fabrikant van geheugenchips Micron stond 10,7 procent in de plus. De kwartaalomzet van het bedrijf viel hoger uit dan analisten hadden gedacht. De producent van energiedrankjes Monster Beverage daalde 3,7 procent na een rapport dat energiedrankjes kunnen leiden tot hoge bloeddruk en een onregelmatige hartslag.

De euro was 1,2986 dollar waard, tegen 1,2984 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,5 procent tot 93,85 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.