De Zwitserse bank UBS heeft Andrea Orcel, hoofd van zijn investeringstak, een welkomstbonus van 24,9 miljoen Zwitserse frank (20,2 miljoen euro) toegekend.

Dat meldt UBS in zijn jaarverslag dat donderdag is verschenen.

Volgens UBS is het bedrag bedoeld als een compensatie van misgelopen bonussen na het verlaten van zijn voormalige werkgever Bank of America Merrill Lynch, afgelopen zomer.

Orcel kwam bij de Zwitserse bank aanvankelijk in een duobaan terecht. Vanaf november stond hij alleen aan het hoofd van de investeringstak van de bank. Dat gebeurde in het kader van een forse reorganisatie bij de bank, waarbij 10.000 banen zouden verdwijnen.

De bonus is circa drie keer zo hoog als de beloning van UBS-topman Sergio Ermotti en valt ook verder uit de toon met de rest van de beloningen bij UBS in 2012. Aandeelhouders van de bank stemden afgelopen jaar voor een alternatieve beloningsstructuur, waarbij uitbetalingen in contanten werden beperkt.

Referendum

Zulke uitbetalingen zullen in Zwitserland in de toekomst overigens waarschijnlijk ook tot het verleden behoren. In een referendum spraken de Zwitsers zich 2 weken geleden positief uit over een voorstel om de beloningen van de bedrijfstop te beperken.

Ook gouden handdrukken, bij aantreden of vertrek, worden dan verboden. Het voorstel zou volgend jaar in wetgeving moeten worden verwerkt.

President-commissaris Axel Weber van UBS rechtvaardigde de bonus van Orcel door te wijzen naar de markt en de concurrentie.

''Wij zullen waarschijnlijk nooit een oplossing vinden die de goedkeuring van iedereen zal wegdragen. Geen bank zal dit kunnen oplossen zonder te kijken wat de concurrentie doet.''

Minder

Afgezien van het extraatje voor Orcel, heeft UBS het in 2012 rustig aan gedaan op het gebied van bonussen. In totaal keerde de bank zeven procent minder uit.

Bij de investeringspoot liepen de bonussen zelfs met 20 procent terug, in een poging de Libor-boete enigszins te compenseren.

UBS was betrokken bij het Libor-schandaal, waarbij verschillende banken zijn beboet wegens de manipulatie van het Libor-tarief, een centraal rentetarief. De Zwitserse bank kreeg hiervoor een boete van 1,5 miljard dollar opgelegd.