Dalende autoverkopen en een reorganisatie hebben autobedrijf Stern Groep vorig jaar opgezadeld met een nettoverlies van 6,9 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Stern besloot vorig jaar zijn organisatie aan te passen aan de slechte automarkt, waarin het zijn verkopen van personenwagens met ruim 4 procent zag dalen ten opzichte van 2011.

Die reorganisatie en andere eenmalige uitgaven kostten het bedrijf vorig jaar 13,7 miljoen euro. Het operationele bedrijfsresultaat zakte in 2012 met ruim 6 miljoen euro tot 8,6 miljoen euro. De omzet bleef min of meer stabiel op 936 miljoen euro.

Mercedes

Het bedrijf, dat zich via zijn dealers richt op de verkoop van de merken Mercedes-Benz, Renault, Ford, Volvo, Volkswagen en Audi, verwacht dat de autoverkopen in Nederland dit jaar met 50.000 dalen tot 450.000.

Door de moeilijke economische vooruitzichten is het volgens het bedrijf ,,onverstandig'' concrete verwachtingen uit te spreken voor de resultaten in 2013. Het bedrijf keert geen dividend uit over 2012.

De reorganisatie is volgens Stern voor het overgrote deel afgerond. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden in hoog tempo dealervestigingen gesloten en heeft ook fors gesneden in de ondersteunende diensten.

Dealers

De dealers zullen volgens Stern door de ingrepen dit jaar een grotere bijdrage leveren aan het totale resultaat dan in 2012. Het hele jaar blijft de aandacht echter sterk gericht op kostenbesparing en efficiëntie.

Het bedrijf verwacht dit jaar nog vijf vestigingen te sluiten, zei topman Henk van der Kwast in een toelichting. Dat zal als het goed is niet meer gepaard gaan met reorganisatiekosten. In de begroting voor dit jaar gaat het bedrijf dan ook uit van een winst, ook in het meest sombere scenario.

Alle onderzoeken wijzen volgens de topman op een forse consolidatieslag voor de komende 10 jaar, waarbij naar verwachting het aantal dealervestigingen halveert. Stern gaat niet actief op zoek naar overnames. ,,We wachten af tot er iets interessants langskomt.''