Autofabrikant Toyota gaat bonussen van Japanse werknemers verhogen. Het Japanse bedrijf is woensdag ingegaan op de eis van een betrokken vakbond.

Dat meldt de Financial Times. De beloningen stijgen naar het hoogste niveau in vijf jaar. De gemiddelde bonus stijgt daarmee van 1,77 miljoen yen (ruim 14.000 euro) naar 2,05 miljoen yen (bijna 16.500 euro).

Sinds 2008 zijn de bonussen bij Toyota alleen maar gedaald, omdat het slechter ging met het bedrijf. Maar inmiddels mag het bedrijf zich door de gestegen verkoopcijfers weer de grootste autobouwer van de wereld noemen. Het is de verwachting dat Toyota zijn nettowinst dit jaar kan verdriedubbelen.

Toyota is niet het enige Japanse bedrijf dat bonussen of lonen heeft verhoogd. Ook Nissan en Honda hebben dat gedaan. Er zijn meer bedrijven die gehoor hebben gegeven aan een oproep van premier Shinzo Abe.

Lonen moeten meestijgen

Hij vroeg bedrijven die weer meer winst maken, de lonen te verhogen. Abe vreest voor problemen als de prijzen stijgen, terwijl de lonen niet meestijgen.

In Japan wordt twee keer per jaar een bonus uitgekeerd. De bonussen zijn gegarandeerd, maar ze kunnen lager uitvallen als de winst tegenvalt.