CSM is vorig jaar in de rode cijfers beland door een afschrijving op de Europese activiteiten van Bakery Supplies. Dat maakte de producent van melkzuur en bakkerijbenodigheden woensdag bekend.

CSM schreef 165 miljoen euro af op Bakery Supplies Europe en boekte mede daardoor een nettoverlies van 63,7 miljoen euro over 2012. De omzet van het bedrijf steeg vorig jaar met 6,5 procent tot 3,3 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebita) zonder eenmalige kosten klom met 20 miljoen euro tot 170,8 miljoen euro. De omzet en ebita kwamen overeen met de voorlopige cijfers die in februari werden gepubliceerd. Het nettoverlies was nog niet bekend.

CSM heeft Bakery Supplies vorig jaar in de etalage gezet en verwacht de divisie dit jaar te verkopen. Het bedrijf maakt naar eigen zeggen goede vorderingen in het verkooppproces, dat nog altijd aan de oorspronkelijke verwachtingen zou voldoen.

Waarde lager ingeschat

Analisten van de SNS Securities en Rabobank zeggen dat CSM de waarde van Bakery Supplies iets lager inschatten dan verwacht. CSM schrijft 165 miljoen euro af op het onderdeeld en daarmee zou de 'fair value' volgens het bedrijf nu op 930 miljoen euro komen.

Rabo zelf houdt de waarde op 1,05 miljard euro. SNS hanteert een schatting van 1 miljard euro en noemde de schatting van 930 miljoen euro aan de lage kant.

Beide banken wezen erop dat de nettoschuld van CSM vorig jaar sterker is gedaald dan verwacht. Rabo en SNS hanteren beide een koopadvies voor het aandeel CSM. Dat noteerde woensdag om 9.20 uur 2,9 procent in de min op 16,83 euro.