Telegraaf Media Groep (TMG) is vorig jaar opnieuw in de rode cijfers beland, vooral vanwege een afschrijving van 36 miljoen euro op de sociale netwerksite Hyves.

Dat bleek dinsdag uit de jaarcijfers van het mediabedrijf.

TMG schreef zogeheten 'goodwill' af, een boekhoudkundige meerwaarde die het bedrijf betaalde bij de overname van Hyves in 2010. Die extra waarde is gebaseerd op de verwachte inkomstenstroom na de overname.

Amper een jaar na die overname ter waarde van 53 miljoen euro werd de site qua bezoekersaantallen ingehaald door Facebook.

Vorig jaar moest TMG al 44 miljoen euro afboeken op het in 2006 gekochte Sky Radio.

Advertentiemarkt

Voor TMG als geheel ging de advertentiemarkt vorig jaar nog harder achteruit dan verwacht en toont geen tekenen van herstel.

Het concern boekte vorig jaar een nettoverlies van 15,1 miljoen euro. Een jaar eerder eindigde het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf al 32,6 miljoen euro in het rood.

De omzet bleef dankzij overnames gelijk op 577,2 miljoen euro. Op vergelijkbare basis daalden de opbrengsten echter met 36 miljoen euro. Het bedrijf schreef vorig jaar 41,7 miljoen euro af, waaronder 36,5 miljoen euro op Hyves.

Bezuinigingen

Door de slechte advertentiemarkt moet TMG zijn voorgenomen bezuinigingen naar eigen zeggen sneller doorvoeren. Het bedrijf keert geen dividend uit over 2012 en liet de omzet- en winstdoelstellingen voor 2016 los. Verder wordt bekeken wat de opties zijn voor puzzelproducent Keesing.

TMG heeft de organisatie vorig jaar stevig aangepakt, in een poging de diverse media die het bedrijf biedt beter te integreren. Die zogeheten crossmediale strategie zal TMG volgens bestuursvoorzitter Herman van Campenhout helpen ''als een beter en steviger bedrijf uit de storm te komen, die in het medialandschap woedt''.

De advertentie-inkomsten daalden vorig jaar vooral hard bij de Nederlandse dagbladen en de huis-aan-huisbladen. De reorganisaties bij de kranten en de besparingen op de bezorgingskosten waren niet genoeg om de dalende reclameopbrengsten te compenseren.