Het Franse kernenergiebedrijf Areva heeft de verliezen afgelopen jaar flink weten terug te dringen.

Het staatsbedrijf kwam onder de streep 99 miljoen euro tekort, tegen 2,5 miljard euro een jaar eerder, zo maakte het donderdag bekend.

In 2011 leed Areva zwaar onder de gevolgen van de kernramp in het Japanse Fukushima. Die leidde destijds tot een forse daling van de wereldwijde vraag naar kernenergie.

Op operationeel niveau boekte Areva een winst van 118 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog een verlies van 1,9 miljard euro. De omzet steeg met 5,3 procent tot 9,3 miljard euro.

Urenco

Areva werd afgelopen jaar genoemd als mogelijke kandidaat om de deels Nederlandse producent van nucleaire brandstof Urenco over te nemen. Topman Luc Oursel herhaalde donderdag dat hij Urenco een mooi bedrijf vindt, maar wilde daar niet verder over uitweiden.

Urenco is voor een derde eigendom van de Nederlandse staat. De overige eigenaars zijn Groot-Brittannië en de Duitse private energiebedrijven Eon en RWE. Nederland staat niet te springen om zijn belang te verkopen, maar de overige aandeelhouders hebben laten weten daar wel over na te denken.

Toshiba

Het Japanse Toshiba zou eveneens belangstelling hebben voor Urenco. Dat geldt ook voor een consortium van financiële en strategische investeerders, waarbij ook voormalig Urencobestuurder Parick Upson betrokken is.