De Amerikaanse effectenbeurzen stonden donderdag lange tijd op winst, maar doken aan het einde van de handel toch in de min.

Beleggers kregen een tegenvallend cijfer te verwerken over de groei van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2012. Andere cijfers wezen wel op een economische verbetering in de eerste weken van dit jaar.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 14.054,49 punten. Eerder op de dag leek de graadmeter nog even op weg richting de hoogste stand ooit. Op 11 oktober 2007 piekte de Dow tijdens de handel op 14.198,10 punten.

De breder samengestelde S&P 500 leverde 0,1 procent in en sloot op 1514,68 punten. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 3160,19 punten.

Vierde kwartaal

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,1 procent. Eerder was voor die periode een krimp gemeld van 0,1 procent, maar het herziene cijfer stelde toch teleur. Economen hadden gemiddeld een groei van 0,5 procent voorspeld van 's werelds grootste economie. Aan de andere kant viel het aantal uitkeringsaanvragen afgelopen week mee.

Bij gebrek aan een politiek akkoord over de aanpak van het Amerikaanse begrotingstekort gaan vrijdag automatisch bezuinigingen in die dit jaar kunnen oplopen tot 85 miljard dollar. Die kunnen volgens een woordvoerder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groei van de Amerikaanse economie dit jaar met een half procentpunt drukken. Op de aandelenmarkten speelt de begrotingskwestie ditmaal echter nauwelijks een rol.

Wal-Mart

Detailhandelaar Wal-Mart was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 1,2 procent. Zorgverzekeraar UnitedHealth volgde met een min van 0,8 procent. Bovenaan de Dow stond computerfabrikant Hewlett-Packard met een koerswinst van 1,9 procent. Chemiereus DuPont en frisdrankproducent Coca-Cola kregen er respectievelijk 0,8 en 0,7 procent bij.

Op de valutamarkt kostte de euro 1,3065 dollar, tegen 1,3080 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen. Amerikaanse ruwe olie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 91,89 dollar per vat. De prijs van Brentolie daalde 0,7 procent tot 111,12 dollar per vat.