Standard & Poor's geeft nieuwe obligaties van KPN een junkstatus.

Het telecombedrijf wil een miljard euro ophalen met zogenoemde hybride kapitaalinstrumenten om daarmee de financiële buffers te versterken. S&P geeft de obligaties echter een lagere kredietbeoordeling dan het bedrijf zelf.

De nieuwe obligaties krijgen een BB-rating van S&P. KPN zelf geeft met BBB- een hogere beoordeling, die nog net buiten de categorie 'junk' valt. De kredietbeoordelaar stelt dat de nieuwe obligaties 'zwaar achtergesteld' zijn. Investeerders staan in geval van een faillissement dan achteraan in de rij van schuldeisers.

Ook is S&P kritisch over het feit dat KPN naar eigen goeddunken kan bepalen of de rente op de uitkeringsdatum wordt betaald. Het bedrijf kan er ook voor kiezen om die pas later uit te keren.

América Móvil

KPN bereikte eerder deze maand een akkoord met grootaandeelhouder América Móvil over het ophalen van vier miljard euro aan vers kapitaal. Drie miljard euro daarvan komt van de uitgifte van nieuwe aandelen.

Het resterende miljard moet met de hybride obligaties worden opgehaald. Omdat de obligaties achtergesteld zijn, mag het bedrijf het opgehaalde geld als eigen vermogen rekenen.

KPN wil de hybride obligaties in de loop van dit jaar gaan uitgeven.