Royal Bank of Scotland (RBS) heeft vorig jaar een verlies geleden van zes miljard Britse pond (6,9 miljard euro).

Een jaar eerder was het verlies nog twee miljard pond. De deels genationaliseerde bank moest veel geld opzijzetten om gedupeerde klanten te compenseren en voor een schikking in de Libor-zaak. Dat maakte de Britse bank donderdag bekend.

RBS reserveerde 1,8 miljard pond om mensen te compenseren die een verkeerde verzekering van de bank hadden aangeschaft en voor bedrijven die rente-instrumenten hadden gekocht.

De schikking waarmee RBS akkoord ging vanwege betrokkenheid bij de manipulatie van de belangrijke Libor-rente kost de bank 381 miljoen pond.

Topman Stephen Hester erkent dat het tijd kost om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. "Samen met de rest van de bankenwereld hebben we te maken met reputatieschade, nu we samen met toezichthouders fouten uit het verleden aan het rechtzetten zijn."

Hester stelde daarbij ook af te willen van de cultuur die voor de crisis bij de banken heerste.

Operationele winst

De bank zegt dat de resultaten er los van de eenmalige kosten er goed uitzien. De operationele winst steeg van 1,8 miljard pond naar 3,5 miljard pond. "Ik denk dat we dicht bij het punt komen dat we weer een normaal bedrijf zijn", zei Hester tegen de BBC.

Volgens Hester kan de bank de komende jaren weer grotendeels in private handen komen. Daarmee zou de staat de bank wellicht nog voor de Britse parlementsverkiezingen in 2015 kunnen verkopen. Nu heeft de Britse staat nog 82 procent van de aandelen in handen.

De bank keerde vorig jaar 679 miljoen pond aan bonussen uit, minder dan de 789 miljoen pond een jaar eerder.