Op de Europese aandelenmarkten gingen de koersen woensdag voor de tweede dag op rij omhoog.

Hoewel de politieke situatie in Italië nog altijd onzeker is, lieten beleggers zich leiden door geruststellende uitspraken van president Mario Draghi van de ECB en zijn collega Ben Bernanke van de Federal Reserve. De twee centrale banken zetten hun stimuleringsbeleid voorlopig door.

De AEX-index in Amsterdam ging 0,9 procent hoger de handel uit op 340,53 punten. De MidKap ging 0,4 procent omhoog tot een slotstand van 541,43 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er allebei 0,9 procent bij, de FTSE in Londen steeg 0,6 procent.

Dinsdag herstelde de markt ook al flink van de klap die de ingewikkelde Italiaanse verkiezingsuitslag een dag eerder teweeg had gebracht.

De koerswinsten werden in toom gehouden door een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie. Die bleek in het laatste kwartaal van 2012 met 0,1 procent te zijn gegroeid. Hoewel voor die periode eerder een krimp van 0,1 procent was gemeld, stelde het herziene cijfer toch teleur. Economen hadden gemiddeld op 0,5 procent groei gerekend.

Heineken

In Amsterdam voerden bierbrouwer Heineken en koffie- en theeproducent DE Master Blenders de AEX aan met koerswinsten van 3 en 2,3 procent. Ook informatieleverancier ReedElsevierdeed goede zaken.

De jaarcijfers van het bedrijf werden beloond met een koersstijging van 1,8 procent. Telecombedrijf KPN was opnieuw de gebeten hond met een koersverlies van 2 procent.

Delta Lloyd

Bij de middelgrote fondsen stond Delta Lloyd bovenaan. De verzekeraar zag het verlies vorig jaar oplopen tot bijna 1,5 miljard euro, vooral door de aanhoudend lage rente. Beleggers en analisten houden desondanks vertrouwen in het bedrijf, dat 3,2 procent meer waard werd.

Fabrikant van specialistisch textiel TenCate was de sterkste daler in de MidKap met een verlies van 3 procent.

Euro

De euro was 1,3080 dollar waard, tegen 1,3105 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 92,45 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 112,21 dollar.