Afschrijvingen op de activiteiten in Slowakije en een hoge pensioenlast in de Verenigde Staten drukten zwaar op de nettowinst van supermarktbedrijf Ahold in het vierde kwartaal. 

De nettowinst daalde met ruim 41 procent. Operationeel was er wel sprake van een winststijging met ruim 4 procent.

Ahold publiceerde donderdagochtend cijfers over het vierde kwartaal en heel 2012. De omzetcijfers waren al in januari bekendgemaakt.

De operationele winst van het concern kwam uit op 355 miljoen euro, tegen 341 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat ligt boven de gemiddelde verwachting van analisten.

Onder de streep hield Ahold 158 miljoen euro over, tegen 270 miljoen een jaar eerder. De omzet bedroeg 7,8 miljard euro, een stijging met ruim 5 procent.

Topman Dick Boer sprak van een goed kwartaal, waarin de omzet en het marktaandeel van Ahold toenamen. Boer liet weten ''voorzichtig'' te blijven wat betreft de verwachtingen voor 2013.

Pensioenlast

Ahold moest in de laatste drie maanden van 2012 een pensioenlast nemen van 121 miljoen euro voor een Amerikaans pensioenfonds. Dat werd gedeeltelijk goedgemaakt door een pensioenmeevaller in Nederland van 33 miljoen euro.

Ook deed Ahold een afschrijving van 88 miljoen euro op de ontwikkeling van software voor verdere besparingen in de Verenigde Staten. Daarnaast schreef de onderneming 26 miljoen euro af, ''voornamelijk'' gerelateerd aan de activiteiten in Slowakije.

Jaarwinst

Voor heel 2012 kwam de omzet van Ahold uit op 32,8 miljard euro, een stijging van 8,5 procent. Het onderliggende operationele inkomen was 1,4 miljard euro, waarbij de winstmarge licht daalde.

Netto was er sprake van een daling van de winst naar 827 miljoen euro, van 1,02 miljard euro, voor een belangrijk deel als gevolg van de kosten in het vierde kwartaal.

Aandeelhouders kunnen zich verheugen op een dividendverhoging met 10 procent tot 0,44 euro per aandeel. Daarnaast start Ahold een nieuw terugkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 500 miljoen euro. Het concern zegt een sterke liquiditeitspositie te hebben.

Zie ook: 'Grotere plussen dan minnen bij Ahold'