Olieconcern Shell heeft zijn booractiviteiten in de Beaufortzee en de Tsjoektsjenzee bij de Amerikaanse staat Alaska voor dit jaar stilgelegd.

Het bedrijf maakte zijn plannen en zijn materieel klaar om de boorwerkzaamheden ''in een later stadium'' te hervatten, zo meldde het woensdag.

 ''Wij hebben vooruitgang geboekt in Alaska, maar dit is een programma voor de lange termijn dat wij op een veilige en zorgvuldige manier uitvoeren', zei Marvin Odum, directeur van de Amerikaanse upstreamactiviteiten van Shell.

''Ons besluit om in 2013 te pauzeren geeft ons de tijd om zeker te stellen dat al onze apparatuur en mensen er klaar voor zijn na het boorseizoen van 2012.''

Tegenslagen

Shell kampte vorig jaar met een reeks tegenslagen, zoals technische mankementen en vertraging bij het verkrijgen van vergunningen, bij zijn toch al omstreden proefboringen naar olie en gas in de wateren rond Alaska. Op oudejaarsdag liep tot overmaat van ramp een boorschip aan de grond.

De oliemaatschappij is in het gebied al zeven jaar bezig met zijn zoektocht naar fossiele brandstoffen in de zeebodem en heeft er al 4,5 miljard euro in geïnvesteerd.

Greenpeace

Greenpeace sprak van het eerste goede besluit van Shell in Alaska. ''Het toont aan dat Shell en andere oliemaatschappijen beslist niet opgewassen zijn tegen de extreme omstandigheden in het noordpoolgebied'', aldus de milieuorganisatie.

Volgens Greenpeace zou Shell er beter aan doen helemaal te stoppen met zijn werkzaamheden in de poolregio.

WNF

Het Wereld Natuur Fonds wil daarentegen niet te vroeg juichen over het besluit van Shell om de omstreden boorplannen in het Noordpoolgebied te bevriezen. De oliemaatschappij geeft namelijk aan dat het een ‘tijdelijke pauze’ is. 

“Dat is onbegrijpelijk want Shell heeft al een seizoen van technisch falen achter de rug”, zegt Noordpoolexpert Gert Polet van het WNF. “Keer op keer blijkt dat de huidige stand van de techniek niet voldoende is om op een veilige manier olie te winnen in de barre omstandigheden in het Arctisch gebied.”