Topman Eelco Blok van KPN heeft vorig jaar voor 670.000 euro aan bonus gekregen, fors minder dan de bijna 1,3 miljoen euro over vorig jaar. 

Dat komt doordat de aandelen die Blok krijgt minder waard zijn geworden. Dat blijkt uit het woensdag verschenen jaarverslag van het Nederlandse telecombedrijf.

Blok kreeg vorig jaar 95.000 aandelen toegezegd in het bedrijf als langetermijnbonus. De aandelen worden echter alleen uitgekeerd als het bedrijf de komende jaren aan de doelstellingen blijft voldoen. De aandelen hebben KPN 270.000 euro gekost. Een jaar eerder kreeg Blok ook 95.000 aandelen, maar toen kostte deze in totaal nog ruim een miljoen euro.

De koers van het telecombedrijf stond twee jaar geleden nog stabiel boven de tien euro, maar is door tegenvallende prestaties tot onder de drie euro gezakt. KPN meldde eerder deze maand een halvering van de winst tot nog geen zevenhonderd miljoen euro. Ook wil het bedrijf voor drie miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om de financiële positie van het bedrijf te verstevigen.

Salaris

Blok kreeg vorig jaar een vast salaris van 808.000 euro, meer dan de 767.000 euro die hij een jaar eerder ontving. Daarnaast kreeg hij 400.000 euro aan bonus in cash omdat aan kortetermijndoelstellingen is voldaan. Een jaar eerder was de cashbonus nog ruim de helft lager, met 198.000 euro.

Of Blok zijn aandelen daadwerkelijk krijgt, hangt grotendeels af van de koers van het aandeel KPN. Voor een kleiner deel hangt de bonus af van doelstellingen om het energieverbruik terug te dringen.