LEIDEN - Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft een goed jaar achter de rug. Dat valt op te maken uit de cijfers die het concern woensdag bekendmaakte.

De winst steeg fors, met 68 procent naar 3 miljard euro. EADS zag de omzet met 15 procent toenemen ten opzichte van een jaar geleden, tot 56,5 miljard euro. Met name het dochterbedrijf Airbus draaide goed in het afgelopen jaar.

's Werelds grootste vliegtuigbouwer zorgde voor twee derde van de totale inkomsten voor EADS. Ook de vraag naar de helikopters trok weer aan.

Airbus leverde in totaal 588 nieuwe toestellen af bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Het streven voor dit jaar is om dat aantal te verhogen naar minimaal 600.

Ook kon Airbus 29 nieuwe vliegtuigen voor militaire doeleinden dopen. Daarnaast liet Eurocopter, een ander dochterbedrijf van EADS, 475 helikopters uit de fabriek rollen.

Verdere groei

EADS verwacht dit jaar verder door te kunnen groeien. Die voorspelling doet de fabrikant op basis van de toenemende vraag naar nieuwere en milieuvriendelijkere toestellen.

Het concern haalde in 2012 in totaal voor meer dan 100 miljard euro aan nieuwe orders binnen. Het orderboek steeg daarmee in waarde tot 566,5 miljard euro.