DE Master Blenders 1753 heeft de verwachtingen voor het lopende gebroken boekjaar verlaagd. De lagere verwachtingen hangen samen met de aanhoudende prijsdruk in West-Europa.

Voor het lopende boekjaar 2012/2013 rekent DE nu op een omzetgroei van tussen de 0 tot 2 procent, ten opzichte van de eerdere verwachting van tussen de 3 en 5 procent. De verwachte verbetering in de winstmarge is verlaagd naar 100 tot 150 basispunten van 150 tot 200 basispunten.

Senseo had, vooral in Nederland, volgens het bedrijf in de feestdagenperiode last van sterke concurrentiedruk. Het bedrijf noemt Frankrijk, Spanje en Australië als landen waar het wel goed ging.

De omzet groeide in het eerste halfjaar van het boekjaar 2012/2013 met 2,3 procent tot 1,34 miljard euro. De winst steeg van 70 miljoen tot 92 miljoen euro.

Het voormalige Douwe Egberts heeft een gebroken boekjaar, omdat het tot de zomer van 2012 deel uitmaakte van het Amerikaanse Sara Lee.

Geen verrassing

De verlaagde prognose komt niet als een verrassing. Dat stelden analisten van ING en SNS Securities. De analisten verwachtten sinds de wisseling van de macht bij het bedrijf eind vorig jaar al een bijstelling.

De resultaten van het koffie- en theebedrijf in de eerste helft van het gebroken boekjaar waren volgens ING beter dan verwacht. Volgens SNS lagen ze minstens in lijn met de verwachtingen.

De berichten van het voormalige Douwe Egberts werden minder positief ontvangen door beleggers. Om 10.16 uur noteerde het aandeel DEMB 3,8 procent in de min op 8,75 euro.