De Europese aandelenmarkten veerden woensdag op na de stevige koersverliezen die de ingewikkelde Italiaanse verkiezingsuitslag een dag eerder met zich had meegebracht.

Goed nieuws over onder meer de Amerikaanse huizenmarkt gaf de handel vooral in de middag steun.

De AEX-hoofdindex sloot met een winst van 0,6 procent op 337,37 punten. De MidKap steeg eveneens 0,6 procent tot een slotstand van 539,19 punten.

De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,9 tot 1,9 procent. Die in Milaan herstelde 1,8 procent, na een verlies van bijna 5 procent op dinsdag.

Een geslaagde veiling van Italiaanse staatsleningen gaf de markt wat rust. Het land moest wel een hogere rente betalen dan bij de vorige vergelijkbare veiling, maar de belangstelling bij beleggers voor de het aangeboden schuldpapier leed niet onder de onzekere politieke situatie.

Huizenmarkt

Ook putten beleggers moed uit positieve berichten uit de Verenigde Staten. Daar werden meevallende cijfers bekendgemaakt over met name de huizenmarkt.

Ook de woorden van centralebankpresident Ben Bernanke werkten door. Die zei dinsdagavond dat de Federal Reserve voorlopig doorgaat met stimuleringsmaatregelen.

In Amsterdam voerde staalconcern ArcelorMittal de AEX aan met een winst van 2,3 procent. Het aangeslagen telecombedirjf KPN bungelde weer eens onderaan met een verlies van 2,4 procent. Eveneens bij de hoofdfondsen verloor koffie- en theeproducent DE Master Blenders 1,1 procent na een winstwaarschuwing.

Arcadis

In de MidKap was het feest voor Arcadis. Het ingenieursbedrijf deed vorig jaar uitstekende zaken en boekte een recordwinst van 105 miljoen euro. Beleggers beloonden dat met een koersstijging van 7,4 procent.

Technisch dienstverlener Imtech was opnieuw de gebeten hond bij de middelgrote fondsen. Het bedrijf moest opnieuw fikse afschrijvingen melden, ditmaal bij de Duitse tak. Er komt bovendien een aandelenuitgifte van een half miljard euro aan. Het aandeel zakte 11,4 procent.

De euro was 1,3105 dollar waard, tegen 1,3062 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,09 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 112,65 dollar per vat.