Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft in 2012 een recordwinst behaald van 105 miljoen euro, 29 procent meer dan een jaar geleden. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Arcadis profiteerde van een verschuiving naar groeimarkten, waar het bedrijf de activiteiten vorig jaar verdubbelde. Dat was mede te danken aan de overname van het Aziatische Langdon & Seah in april, met een omzet van 125 miljoen dollar.

Het bedrijf zag de netto-omzet stijgen met 30 procent tot 1,9 miljard euro. Op eigen kracht groeide de omzet met 4 procent.

Beter dan verwacht

De winstgroei valt sterker uit dan Arcadis zelf had aangegeven. Het bedrijf rekende op een groei van de netto operationele winst met 20 tot 25 procent. Analisten gingen in doorsnee uit van een winst van 101 miljoen euro.

SNS Securities schrijft dat de autonome omzetgroei van 4 procent beter was dan verwacht. SNS voorspelde eerst dat die licht zou afzwakken. De analisten geven een buy-advies voor Arcadis.

Dividend

Het concern stelt een dividend voor van 0,52 euro per aandeel, 11 procent meer dan een jaar eerder.

Arcadis wist door groei in opkomende markten de zwakke omstandigheden in onder meer Europa te compenseren. Het bedrijf gaat de Europese activiteiten reorganiseren om klanten beter te kunnen bedienen en de winstgevendheid op te krikken. Dit moet een jaarlijkse besparing opleveren van 25 miljoen euro.

De totale herstructureringslasten bedragen de komende jaren circa 20 miljoen euro. Het gaat onder meer om het verminderen van kantoorruimte door huurcontracten niet te verlengen en het verlagen van het aantal servers. Volgens Arcadis zal de reorganisatie banen kosten, maar concrete getallen werden niet genoemd.

Verwachting

Het advies- en ingenieursbureau verwacht voor 2013 een verdere toename van de winst en omzet, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

''We hebben uitstekend potentieel voor aanhoudende synergie met de nieuw overgenomen bedrijven en sterke posities in cruciale groeimarkten. We verwachten verdere groei bij infrastructuur en gebouwen, een stabiele markt bij milieu en verder herstel in water'', aldus topman Neil McArthur in een toelichting.

Arcadis maakte onlangs nog bekend een overname te hebben gedaan in Chili op het gebied van waterkrachtenergie. Ook werd bekend dat een Arcadis-dochter gaat meewerken aan het omvangrijke Kingdom Tower-project in Saudi-Arabië.

McArthur zei dat Arcadis ook dit jaar op de uitkijk blijft staan voor overnames, zowel in opkomende landen als op volwassen markten. Er staan geen desinvesteringen gepland.