Imtech kampt met grotere problemen in Polen en Duitsland dan het bedrijf eerder deze maand al meldde.

De technisch dienstverlener moet circa 300 miljoen euro afschrijven op projecten in beide landen en doet een claimemissie van 500 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Imtech waarschuwde afgelopen maand al dat problemen in Polen zouden zorgen voor een afschrijving van minstens 100 miljoen euro. Dat is bedrag is inmiddels opgelopen tot circa 150 miljoen euro.

Het nieuwe management van de Duitse en Poolse activiteiten is nu echter ook gestuit op waarderingsproblemen met projecten en debiteuren in Duitsland, die ook circa 150 miljoen euro zullen kosten.

Zie ook: 'Verbazingwekkende ontwikkelingen bij Imtech'

Imtech is in Duitsland tot de conclusie gekomen dat er minder geld terug zal komen van oude debiteuren dan eerder werd gedacht en dat de post onderhanden werk minder omvangrijk is dan gedacht.

Daarnaast zijn verliezen ten onrechte naar de toekomst doorgeschoven. De verwachtingen voor de toekomstige winstgevendheid van de Duitse en Oost-Europese activiteiten zijn door Imtech verlaagd.

Om het eigen vermogen te versterken komt Imtech met een claimemissie van 500 miljoen euro, die wordt gebruikt om de schuld terug te dringen. Met het oog op de noodzakelijke balansversterkingen zijn de voor 2015 geformuleerde omzet- en margedoelen losgelaten en worden tot 2015 geen overnames gedaan.

Topman René van der Bruggen maakte verder bekend per 3 april met pensioen te gaan. Hij wordt per direct als bestuursvoorzitter opgevolgd door Gerard van de Aast.

Scherpere controle

Van de Aast gaf in een verklaring aan dat Imtech een scherpere controle nodig heeft op zijn bedrijfsvoering. In dat kader zal het bestuur van de onderneming worden uitgebreid en wordt er de komende 2 jaar vooral gewerkt aan het aanscherpen van de eigen werkwijze.

Daarbij wordt vooral gelet op projectmanagement, het werkkapitaal en de hoeveelheid geld die bij het bedrijf binnenkomt.

Imtech heeft een nieuw overbruggingskrediet gesloten van 500 miljoen euro met ING en Rabobank. Daarvan is 300 miljoen euro direct beschikbaar

Imtech gaf eerder al aan dat aandeelhouders over 2012 geen dividend krijgen uitgekeerd. Het bedrijf voegde er woensdag aan toe dat bestuurders van het bedrijf over dat jaar geen bonus krijgen. Toekomstige beloningen worden aangepast aan de nieuwe strategie.