Olie- en gasconcern Shell neemt activiteiten op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) over van zijn Spaanse branchegenoot Repsol.

Dat werd dinsdag officieel bekendgemaakt, nadat eerder al geruchten over de deal klonken. Shell betaalt 4,4 miljard dollar in cash en neemt ook verplichtingen ter waarde van 1,8 miljard dollar over.

Shell neemt alleen de LNG-activiteiten van Repsol buiten Noord-Amerika over, bijvoorbeeld in Peru en Trinidad en Tobago. De deal wordt naar verwachting in de tweede helft van het jaar, of begin 2014 afgerond.

Grote stap

Shell heeft daarmee "grote stap" gezet met de aankoop van LNG-activiteiten van Repsol. Dat stelde analist Quirijn Mulder van ING woensdag.

Mulder wijst erop dat Shell zijn positie op het gebied van LNG hierdoor met 20 procent uitbouwt. De aankoop helpt ook bij het streven van Shell naar een LNG-marktaandeel van 10 procent.

Het aandeel Shell noteerde woensdag om 9.55 uur 0,3 procent in de plus op 24,86 euro. De AEX-index stond op dat moment 0,2 procent onder de slotstand van dinsdag.