Neways Electronics heeft vorig jaar een netto-omzet geboekt van 274,3 miljoen euro, een daling van ruim 3,5 procent ten opzichte van 2011. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Oorzaak voor de daling was de sterk wisselende vraag naar elektronische componenten en systemen door het jaar heen. Het nettoresultaat liep terug van 5,2 naar 0,4 miljoen euro.

Inclusief bijzondere baten en lasten draaide Neways een verlies van 0,4 miljoen euro. De vraag daalde met name sterk in het vierde kwartaal.

Over het hele jaar genomen stegen de omzetten in de industriële en medische sector en daalden de omzetten in de halfgeleider-, defensie- en telecomsector. Het omzetniveau in de automotive sector bleef nagenoeg gelijk.

Orders

Het aantal orders dat Neways in 2012 ontving, bleef vrij stabiel ondanks de wisselende vraag. Door het slechte vierde kwartaal liep het orderbedrag aan het eind van vorig jaar terug naar 62,5 miljoen euro, een daling van zeven procent ten opzichte van 2011.

Voor 2013 verwacht Neways wederom pieken en dalen in de vraag.

Sterk verslechterd

Analisten van SNS Securities omschrijven de resultaten van Neways in het afgelopen kwartaal als "sterk verslechterd". De kerncijfers (omzet en ebit) zijn wel in lijn met de verwachtingen van SNS.

Na een bescheiden groei in de eerste negen maanden van 2012, volgde in het vierde kwartaal een scherpe daling van de inkomsten (16 procent). Neways had last van de economische tegenwind, die leidde tot een sterk wisselende capaciteitsbenutting. Die volatiliteit zal dit jaar aanhouden, zei het bedrijf zonder concrete verwachtingen uit te spreken.

SNS handhaaft zijn hold-advies. Het koersdoel is 5,25 euro. Dinsdag om 9.23 uur noteerde het aandeel 5 procent in de min op 4 euro.