Industrieel toeleverancier Aalberts Industries heeft de winst en omzet in 2012 verder zien toenemen. 

De opbrengsten kwamen daarbij op een recordniveau van 2,02 miljard euro uit, en de nettowinst op 152,1 miljoen euro. De operationele winst (ebita) steeg met 5 procent tot 219,1 miljoen euro. Dat meldde de onderneming dinsdag.

Volgens topman Wim Pelsma was er sprake van een "aanhoudende focus'' en een "sterke verbetering van ons product- en technologieportfolio''. Aalberts is volgens Pelsma goed gepositioneerd voor verdere winstgevende groei.

In de divisie Industrie Services steeg de omzet in 2012 met 3 procent, maar de groei was voornamelijk het gevolg van overnames. Op autonome basis daalde de omzet in de tak met bijna 4 procent. Er was volgens Aalberts wel sprake van een "goede winstgevendheid''.

Marktontwikkelingen

In de tak Flow Control ging de omzet met 5 procent omhoog en nam het bedrijfsresultaat met 8 procent toe. De marktontwikkelingen voor de divisie liepen uiteen. In Europa bleef de markt voor bouwinstallatie moeilijk, terwijl er in die sector wel verbetering was in Noord-Amerika.

In de olie- en gasmarkt boekte Aalberts goede vooruitgang, met name in landen van de voormalige Sovjetunie. Het bedrijf verhoogde de productiecapaciteit in Rusland en Polen.

Aalberts verwacht dat ook dit jaar de winst en omzet verder zullen stijgen. Ook de investeringen gaan omhoog, zo meldde het concern.

Interne kracht

Aalberts bracht dinsdag "zeer solide'' resultaten naar buiten, vindt analist Maarten Bakker van ABN Amro. "De resultaten zijn behaald in uitdagende marktomstandigheden en tonen de interne kracht van Aalberts''.

Bakker vond dat de lichte terugval bij Industrial Services in de tweede helft van het jaar meeviel en vindt het ook zeer bemoedigend dat het bedrijf nu al, ondanks de onzekere economische tijden, een verwachting voor de rest van het jaar uitspreekt.

Ook dat is volgens de analist een teken van de kracht van het bedrijf. Aalberts meldde dinsdag te verwachten dat ook dit jaar de winst en omzet zullen stijgen.

Aalberts noteerde maandag rond 9.30 uur 1,5 procent lager op 16,25 euro. De MidKap-index stond 1,2 procent in de min.