De Europese beurzen zijn dinsdag omlaaggegaan door zorgen over de Italiaanse verkiezingsuitslag.

Beleggers vrezen dat de dreigende politieke impasse in Italië een nieuw hoofdstuk zal inluiden in de Europese schuldencrisis en deden hun aandelen van de hand. Vooral de financiële fondsen kregen forse tikken te verwerken.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,5 procent lager op 335,29 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 536,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2,3 procent. De beurs in Madrid daalde 3,2 procent en de hoofdindex in Milaan ging 4,9 procent onderuit.

De Italiaanse verkiezingen hebben geen van de coalities een werkbare meerderheid opgeleverd. Het is onduidelijk hoe er nu een daadkrachtige regering kan worden gevormd die doorgaat met de hervormingen en bezuinigingen in het land.

Banken

Vooral de Italiaanse bankaandelen gingen in de uitverkoop. UniCredit zakte 8,5 procent en Mediobanca leverde 8,6 procent in. Ook de rente op Italiaanse staatsobligaties liep op. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen klom van 4,5 procent naar 4,85 procent. Dat is het hoogste niveau sinds begin december vorig jaar.

De Italiaanse politieke ontwikkelingen trokken ook een zware wissel op de euro. De eenheidsmunt was 1,3062 dollar waard, tegen 1,3202 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op maandag.

ING

In de AEX waren de financiële fondsen ING en Aegon de grootste dalers met minnen van 5,3 en 3,8 procent. In de MidKap stond verzekeraar Delta Lloyd onderaan met een verlies van 5,4 procent.

In Parijs zakten Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas tot 5,9 procent. In Frankfurt gingen Deutsche Bank en Commerzbank tot 4,9 procent omlaag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 92,28 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper.