De Nederlandse Staat eist van telecombedrijf KPN een vergoeding voor ''aanzienlijke schade'' die geleden is doordat KPN de aanbesteding van vaste telefonie in 2010 heeft gehinderd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat maandag laten weten.

Volgens het ministerie heeft KPN de aanbesteding voor vaste telefonie bij zo'n 200 overheidsinstellingen, die tot gunning in 2010 had moeten leiden, gehinderd door ''onrechtmatig handelen'' bij haar inschrijving.

Daardoor kon de opdracht pas in 2012 definitief worden verleend (aan Tele2), voor een hoger bedrag dan de eerdere inschrijving van KPN.

Schade

''De Staat heeft hierdoor aanzienlijke schade geleden'', aldus een persbericht van Binnenlandse Zaken. ''Pogingen om de schade in der minne te regelen tussen het ministerie en KPN hebben niet tot overeenstemming geleid.''

KPN kreeg eind 2011 voor dezelfde overtredingen bij de aanbesteding in 2010 ook telecomwaakhond Opta al achter zich aan. De Opta stelde KPN onder verscherpt toezicht, werd in april 2012 bekendgemaakt. Opta stelde onder meer sterke tarievenregulering voor KPN in.

Een woordvoerster van KPN liet weten dat het telecombedrijf pas aan het einde van de middag werd geïnformeerd over het besluit en nog in afwachting is van alle stukken. ''We beraden ons over de nieuwe situatie en zullen ons dan op de volgende stappen richten.''