Ahold heeft in het vierde kwartaal een stevige winstgroei geboekt. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten gepolst voor persbureau AFN.

De operationele winst zou met 7 procent zijn toegenomen tot 351 miljoen euro, terwijl de nettowinst met bijna 6 procent steeg tot 286 miljoen euro. Ahold maakte al eerder de omzetcijfers voor het vierde kwartaal bekend. De omzet steeg met 7,5 procent tot 7,84 miljard euro.

Bij constante wisselkoersen was er sprake van een groei van de opbrengsten met 5,1 procent. Ahold komt donderdag voorbeurs met cijfers.

Analist Fernand de Boer van zakenbank Petercam denkt dat de winstmarge van Ahold in de Verenigde Staten min of meer vlak zal blijven. De marge in Nederland zal wel iets lager uitvallen dan in het vierde kwartaal van 2011.

Dat is onder meer het gevolg van hogere investeringen in groei, onder meer in België, en de bijdrage van bol.com dat iets lagere marges heeft dan Albert Heijn. ''Ahold doet het nog wel relatief goed in Nederland, maar het lijkt ook wel ieder jaar iets minder te worden'', aldus De Boer.

De analist is verder benieuwd naar wat Ahold zegt over het verloop van dit jaar en over de pensioenkosten. Die zouden volgens De Boer mogelijk omhoog gaan door veranderde accountingsystematiek. ''Daar houdt de markt nog geen rekening mee.''

ICA

Het supermarktconcern maakte eerder in februari bekend zijn belang van 60 procent in het Scandinavische ICA aan mede-eigenaar Hakon Invest te verkopen. De boekwinst op de transactie bedraagt circa 1,5 miljard euro.

Ahold liet weten halverwege dit jaar bekend te zullen maken wat het met het geld wil doen.

Analisten rekenen er op dat een groot deel van de opbrengst wordt uitgekeerd, maar bronnen meldden afgelopen week dat Ahold geïnteresseerd zou zijn in de Amerikaanse supermarktketen Harris Teeter. Dat heeft een marktwaarde van ruim 2 miljard dollar.