De aandelenbeurzen in New York zijn maandag na een lichte opleving aan het begin uiteindelijk diep in het rood beland.

De onzekerheid over de Italiaanse verkiezingsuitslag en de dreiging van een politieke patstelling in het land wakkerden bij beleggers nieuwe zorgen over de Europese schuldencrisis aan.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 1,6 procent lager op 13.784,17 punten en de brede S&P 500 zakte 1,8 procent tot 1487,85 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq daalde 1,4 procent tot 3116,25 punten.

De voorlopige uitslag uit Italië lijkt een politieke impasse af te schilderen, waarbij het centrumlinkse blok onder Pier Luigi Bersani de Kamer nipt wint en het centrumrechtse blok van Silvio Berlusconi de Senaat de grootste wordt.

Daardoor is het onzeker of deze verkiezingen een stabiele regering zullen opleveren, die doorgaat met hervormingen en bezuinigingen in het land.

Verklaring

De markt keek daarnaast uit naar de verklaring die centralebankpresident Ben Bernanke dinsdag en woensdag zal geven tegenover het Amerikaanse Congres.

Afgelopen week bleek uit notulen van de Federal Reserve dat het stelsel van centrale banken overweegt om het huidige stimuleringsprogramma voortijdig te onderbreken of te stoppen. Verder speelde bij beleggers nog de deadline van 1 maart in het achterhoofd voordat automatisch flinke bezuinigingen door de Amerikaanse overheid in werking treden.

Olieconcern Chesapeake Energy verloor bijna 7 procent. Het bedrijf verkoopt voor 1 miljard dollar in cash de helft van een groot olieveld in Oklahoma aan het Chinese Sinopec. Het veld blijkt daarmee veel minder op te leveren dan Chesapeake eerder had gehoopt.

Barnes & Noble

De Amerikaanse boekhandelketen Barnes & Noble steeg ruim 11 procent. De voorzitter en oprichter van het bedrijf wil de verkoopactiviteiten overnemen en de felle concurrentie het hoofd bieden.

Autoverhuurbedrijf Hertz wist een koerswinst te boeken van 1,7 procent na resultaten die beter waren dan verwacht.

De euro ging omlaag door de Italiaanse onzekerheid en was 1,3078 dollar waard, tegen 1,3202 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 92,32 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper.