TOKIO - Japan wil van een deel van zijn aandelen in sigarettenfabrikant Japan Tobacco af.

Dat blijkt uit een melding bij de Japanse beurstoezichthouder. In totaal gaat het om 333,3 miljoen aandelen, met een gezamenlijke waarde van 967 miljard yen (bijna 7,8 miljard euro). De overheid is voor de helft eigenaar van Japan Tobacco, wat neerkomt op een miljard aandelen.

De Japanse overheid zou het geld nodig hebben om het herstel van de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami in 2011 te kunnen betalen. De vloedgolf die na de beving ontstond, zorgde voor de verwoesting van een kerncentrale van de firma Tepco.

Dat bedrijf gaf eerder al aan dat het schoonmaken van het gebied dat met straling van de centrale besmet was, ongeveer 10 biljoen yen zou gaan kosten. De regering gaf Tepco voor de schoonmaakkosten al 3,24 biljoen yen aan staatssteun.

Vorige maand verhoogde de regering van premier Shinzo Abe het totale potje waaruit geput kan worden voor de herstelwerkzaamheden met 6 biljoen yen naar 25 biljoen yen. Een deel van dat geld moet komen van de verkoop van aandelen van de staat in bedrijven als Japan Tobacco.