DEN HAAG - PostNL heeft de omzet vorig kwartaal met 2,6 procent zien stijgen tot 1,2 miljard euro. Dat meldde het postbedrijf maandag.

De omzet steeg dankzij de groei van de pakketbezorging en bij de internationale activiteiten. De omzet uit de bezorging van brieven nam in het vierde kwartaal verder af. PostNL boekte vorig kwartaal een nettowinst van 155 miljoen euro.

Dat was 6 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Over heel 2012 ging de winst met ruim 60 procent achteruit tot 678 miljoen euro. De onderliggende operationele winst (op cashbasis) voldeed vorig jaar met 130 miljoen euro aan de verwachtingen die het postbedrijf eerder had geuit.

De grotere winst in 2011 hing samen met de afsplitsing van TNT Express. De doorgezette activiteiten leverden in dat jaar een verlies op van 423 miljoen euro, tegen de winst van 678 miljoen euro in 2012.

Brieven

Vorig jaar werden in Nederland ruim 9 procent minder brieven verstuurd dan in 2011. Die aanhoudende krimp dwingt het bedrijf tot een omvangrijke reorganisatie, die vorig jaar werd opgeschort vanwege grote problemen bij de kwaliteit van de bezorging.

PostNL kwam maandag met nieuwe plannen, waarbij meer postbodes in dienst blijven, omdat er aanzienlijk meer voorbereidingslokaties open blijven dan eerder gedacht.

Er verdwijnen wel meer banen op het hoofdkantoor en in staffuncties. De totale verwachte besparingen werden met 70 miljoen euro opgevoerd tot 400 miljoen euro in 2017.

Pensioenen

PostNL kampt door nieuwe boekhoudregels ten aanzien van de pensioenen sinds het begin van dit jaar met een negatieve vermogenspositie. Het bedrijf ziet echter geen noodzaak om aandelen uit te geven om die situatie te verhelpen, aangezien het verwacht dat de negatieve positie in 2016 is verholpen.

De negatieve positie komt onder meer door het afketsen van de verkoop van TNT Express aan UPS. PostNL houdt nog altijd 29,9 procent van de aandelen van het voormalige zusterbedrijf en verwacht dat belang op middellange termijn van de hand te kunnen doen.

Voor 2013 rekent PostNL op een onderliggende operationele winst van 20 tot 60 miljoen euro. Dat bedrag moet in 2015 groeien tot tussen 300 en 370 miljoen euro.