De Europese beurzen lieten maandag hogere koersen zien, al zakten de graadmeters aan het einde van de middag wel wat in. Beleggers keken met spanning naar de voorlopige uitkomsten van de Italiaanse verkiezingen.

Uit de exitpolls bleek dat Pier Luigi Bersani, leider van het centrumlinkse blok in Italië, kan rekenen op een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. Het centrumrechtse blok van Silvio Berlusconi ligt in de voorlopige uitslagen echter wel aan kop in de Senaat.

In Amsterdam stal PostNL de show. Dat gebeurde na een positieve ontvangst van de reorganisatieplannen en de jaarcijfers van het postbedrijf.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 340,26 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 541,54 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,4 procent en Parijs won 1,5 procent. Londen noteerde een plus van 0,3 procent. Beleggers reageerden daar onder meer op het besluit van kredietbeoordelaar Moody's om Groot-Brittannië de hoogste kredietstatus AAA te ontnemen.

PostNL

PostNL was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 6,6 procent. Beleggers reageerden tevreden op de nieuwe reorganisatieplannen en de jaarcijfers. Het postbedrijf gaat de komende jaren minder postbodes ontslaan en minder voorbereidingslocaties sluiten. De nieuwe opzet levert meer aan besparingen op dan eerder gedacht.

TNT Express klom 2,8 procent. De pakketbezorger wil de huidige AkzoNobel-bestuurder Tex Gunning per 1 juni benoemen als topman. Tijdelijk bestuursvoorzitter Bernard Bot wordt na de benoeming van Gunning weer financieel directeur.

KPN zakte 2,9 procent. De Nederlandse staat eist van het telecombedrijf een vergoeding voor "aanzienlijke schade'' die geleden is doordat KPN de aanbesteding van vaste telefonie in 2010 heeft gehinderd. Het gaat om een schadevergoeding van 24 miljoen euro.

Pearson

De Britse uitgever Pearson zakte in Londen 3,7 procent na publicatie van de jaarcijfers. De eigenaar van de zakenkrant Financial Times verwacht dat de omstandigheden moeilijk zullen blijven en start dit jaar met een reorganisatie. Sectorgenoot Reed Elsevier daalde 2,4 procent in de AEX.

In Frankfurt klom beursbedrijf Deutsche Börse 5,6 procent. De uitbater van de effectenbeurs in Frankfurt zou in de belangstelling staan voor een overname door de Amerikaanse optiebeurs CME.

Euro

De euro was 1,3202 dollar waard, tegen 1,3163 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 93,19 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder.