TOKIO - De beurs in Tokio is maandag flink hoger gesloten. 

Beleggers reageerden enthousiast op berichten dat de Japanse regering de chef van de Aziatische Ontwikkelingsbank, Haruhiko Kuroda, heeft benaderd om in maart de nieuwe gouverneur van de Japanse centrale bank te worden.

De Nikkei eindigde 2,4 procent hoger op 11.662,52 punten. De Japanse beurs staat daarmee op het hoogste niveau sinds september 2008.

Kuroda geldt als een bondgenoot van de Japanse premier Shinzo Abe als het gaat om het drastisch versoepelen van het monetaire beleid. Beleggers hopen dat Kuroda agressief gaat ingrijpen om te voorkomen dat de yen, samen met Japanse producten, steeds duurder wordt.

Japanse exportbedrijven als Sony en Advantest, die profiteren van een goedkopere yen, zaten in de lift en stegen ruim 3 procent. Ook de financiële instellingen als Mizuho Financial Group en Mitsubishi UFJ Financial Group stonden in de belangstelling met winsten van 2 en 2,7 procent.

De andere belangrijke aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten ook overwegend winsten zien. De All Ordinaries in Sydney sloot met een winst van 0,7 procent en in Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,2 procent hoger in de middaghandel.

De Kospi in Seoul daalde echter 0,5 procent.