ANCHORAGE - De Amerikaanse kustwacht heeft zeker 16 mankementen geconstateerd aan de Noble Discoverer, een van de twee schepen waarmee Shell naar olie boort in het Noordpoolgebied bij Alaska.

 Dat melden Amerikaanse media. Volgens de kustwacht voldoet de Noble Discoverer niet aan een aantal veiligheidsvoorwaarden.

Zo zou er brandgevaar zijn en zou het schip niet de snelheid kunnen maken die nodig is om op zee veilig in alle richtingen te manoeuvreren. De kustwacht heeft de Amerikaanse justitie gevraagd de overtredingen verder te onderzoeken.

De Noble Discoverer en het andere boorschip, de Kulluk, zouden binnenkort naar Azië worden gebracht voor onderhoud. Ze vertoonden beide afgelopen jaar veel technische mankementen.

Kulluk

Daardoor kwam Shell in 2012 amper aan olie- en gasboringen toe in het poolgebied. De Kulluk liep op oudejaarsdag aan de grond terwijl het schip op weg was naar Seattle voor onderhoud en kon pas na een week worden vlotgetrokken.

Het boren naar olie en gas in de wateren bij Alaska is omstreden. Milieuorganisaties als Greenpeace noemen het gebied te ontstuimig om er naar olie te boren. Keer op keer laten oliemaatschappijen zien dat ze daar niet tegen zijn opgewassen, zegt Greenpeace.