BERN -In Zwitserland is ophef ontstaan over de vertrekpremie van topman Daniel Vasella van farmaciebedrijf Novartis.

Hij krijgt omgerekend bijna 60 miljoen euro mee, op voorwaarde dat hij 6 jaar lang niet voor een concurrent van Novartis gaat werken.

Onder anderen minister van Justitie Simonetta Sommaruga is kritisch. Zij noemde de bonus van Vasella in een interview met de zondagskrant SonntagsBlick ''enorm schadelijk voor de sociale samenhang in ons land''. De zaak ondermijnt het vertrouwen in de economie, zei de bewindsvrouw.

Grondleggers

Vasella is een van de grondleggers van Novartis. Eind januari werd bekend dat hij na 17 jaar zijn bestuursfunctie neerlegt. De dagelijkse leiding droeg hij in 2010 al over aan Joe Jimenez. De functie die hij sindsdien bekleedde is te vergelijken met die van president-commissaris bij de meeste Nederlandse bedrijven.

Zwitserland houdt op 3 maart een referendum over een wetsontwerp om de beloningen van topbestuurders in het bedrijfsleven aan banden te leggen. Uit peilingen bleek tot dusver dat het voorstel op slechts een krappe meerderheid kon rekenen, maar die lijkt te zijn gegroeid sinds de vertrekpremie van Vasella in het nieuws is gekomen.