LONDEN - De G7-landen zullen hun economische beleid niet gebruiken om de waarde van hun eigen valuta te manipuleren. 

Dat stelden de ministers van Financiën van de zeven rijkste industrielanden dinsdag in een verklaring.

De ministers benadrukken dat hun monetaire en begrotingsbeleid bedoeld is om ''binnenlandse doelen'' te halen en niet gericht is op het beïnvloeden van wisselkoersen. Zij reageren daarmee op de groeiende onrust over de economische politiek van vooral Japan.

De economische stimuleringsmaatregelen van de nieuwe Japanse regering hebben de afgelopen weken gezorgd voor een scherpe daling van de yen ten opzichte van andere valuta.

Wisselkoersoorlog

Daardoor neemt de vrees voor een 'wisselkoersoorlog' toe. Daarbij proberen landen door de ondermijning van de waarde van de eigen munt de export te stimuleren ten koste van de concurrentiepositie van andere landen.

De G7 wordt gevormd door de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada. Hun verklaring loopt vooruit op de bijeenkomst van ministers van Financiën van de G20 later deze week in Moskou. Tot die bredere groep economische grootmachten horen ook opkomende landen als China, India en Brazilië.

Een anonieme vertegenwoordiger van de G7 zei dinsdag tegen persbureau Bloomberg dat de verklaring was bedoeld om de zorgen over de ontwikkeling van de yen te uiten. Volgens de ingewijde zal het beleid van Japan centraal staan bij de bijeenkomst van de G20.