TOKIO - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de beurs dinsdag stevig hoger gesloten. De stemming werd gesteund door de aanhoudende hoop op meer stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan.

De Nikkei eindigde 1,9 procent hoger op 11.369,12 punten. De exportbedrijven profiteerden van een goedkopere yen, die door de speculatie op verdere monetaire versoepeling zakte tot het laagste niveau sinds mei 2010.

Cameramaker Canon, die 80 procent van zijn omzet uit het buitenland haalt, klom 2,2 procent. De automakers Nissan en Isuzu Motors zakten echter 3,8 en 6,7 procent. De beide autobedrijven hielden vast aan de verwachtingen voor het gehele boekjaar, terwijl beleggers hadden gehoopt op een verhoging van de winstvooruitzichten.

Op de andere beurzen in het Verre Oosten was de stemming minder uitbundig. In Seoul daalde de Kospi 0,3 procent. Beleggers bleven terughoudend na een nucleaire test van buurland Noord-Korea.

Zuid-Korea heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen een spoedvergadering te beleggen. De All Ordinaries in Sydney eindigde onveranderd. De aandelenmarkten in Shanghai en Hongkong waren nog gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar.