AMSTERDAM - De komende beursweek in Amsterdam wordt opgefleurd door grote fondsen die met cijfers komen. Onder meer Heineken, Randstad, Aegon en ING openen de boeken.

In de VS is het cijferseizoen juist bijna voorbij en keert de blik van beleggers zich weer meer naar de politieke context.

Analisten vrezen dat de ontwikkelingen op de beurzen dit jaar het patroon van 2011 en 2012 gaan volgen: flinke winsten in de eerste weken van het jaar, instortende koersen in de maanden daarna. De houding lijkt echter gelaten.

"De mentaliteit is nu dat je zo lang mogelijk mee moet liften met de stijgingen, en proberen niet de laatste te zijn die er af springt", aldus een analist.

De Amerikaanse graadmeters kwamen in de afgelopen weken herhaaldelijk op records uit. Boven de 1500 punten voor de S&P 500-index, boven de 14.000 punten voor de Dow Jones. De Nasdaq sloot afgelopen vrijdag nog op de hoogste stand sinds 2000.

Bezuinigingen

Maar aan deze vreugdedans zou een einde kunnen komen als later deze maand de bezuinigingen in het vizier komen die in maart automatisch worden doorgevoerd, als politici niet voor die tijd afspraken maken over andere maatregelen om het begrotingstekort te verkleinen.

De bezuinigingen, een uitvloeisel van het compromis dat het Witte Huis eind december met de Republikeinen heeft gesloten om de zogenoemde 'fiscal cliff' te vermijden, zouden in maart vooral de defensie-industrie hard treffen en vermoedelijk de economische groei drukken.

Tot nu toe reageerde de handel rustig op deze dreiging, waarschijnlijk vooral omdat de bezuinigingen het Amerikaanse begrotingstekort naar beneden zouden brengen. Maar analisten maken zich toch zorgen over de gevolgen voor de bredere economie en de groei.

De handel kijkt ook uit naar de State of the Union-toespraak van president Barack Obama op dinsdag, de jaarlijkse presidentiële toespraak tot het Congres, waarin ook aanwijzingen zouden kunnen zitten voor de toekomstige oplossing van het begortingsprobleem.

AEX

In Amsterdam maken beleggers zich op voor een vrij drukke beursweek met veel jaarresultaten. Maandag wordt de week geopend met vastgoedbedrijf Wereldhave die dan ook een nieuwe strategie presenteert.

TomTom geeft de handel dinsdag inzicht in de resultaten. Woensdag volgen onder meer Heineken en ING. Donderdag is dan de beurt aan Randstad en SBM Offshore.

Ook staan de cijfers van het genationaliseerde SNS Reaal nog op de agenda. Daarnaast wordt dan ook het groeicijfer van de Nederlandse economie over 2012 bekendgemaakt. Vrijdag wordt de week afgesloten door onder meer Aegon en Nieuwe Steen.