AMSTERDAM- De Europese beurzen hebben de week vrijdag met bescheiden dagwinsten afgesloten.

De stemming werd gesteund door het EU-akkoord over de meerjarenbegroting, dat aan het eind van de middag bekend werd, en sterke handelscijfers uit China.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent (1,43 punten) hoger op 345,13 punten. De MidKap klom 0,9 procent (4,60 punten) tot 527,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,6 en 1,4 procent.

marathonzitting

De EU bereikte vrijdagmiddag na een marathonzitting een akkoord over de meerjarenbegroting 2014-2020. Het is nog niet zeker of het akkoord ook gesteund zal worden door het Europees

Parlement dat voor de eerste keer het recht heeft het voorstel goed te keuren of af te wijzen. Voor het eerst in de geschiedenis van de unie zal het budget voor de toekomst lager zijn dan de periode daarvoor.

China

Op macro-economisch vlak bleek vrijdag dat de internationale handel van China sterk is begonnen in 2013. In januari namen zowel de import als de export van 's werelds op een na grootste economie aanzienlijk toe.

Ook uit de Verenigde Staten kwamen positieve handelscijfers. Het handelstekort kromp in december aanzienlijk van 48,6 miljard dollar in november tot 38,5 miljard dollar. Economen voorspelden een veel kleinere afname van het tekort.

Peugeot

In Parijs won Peugeot 2 procent tijdens een wisselvallige handelssessie. De Franse autogroep PSA Peugeot Citroën schrijft 4,1 miljard euro af op een aantal bezittingen om de waardering daarvan aan te passen aan de aanhoudende malaise in de Europese autosector.

De Franse minister van Begrotingszaken Jerome Cahuzac zei dat een investering van de Franse overheid ,,niet ondenkbaar'' is, maar de Franse premier zei dat er momenteel geen plannen zijn om een belang te nemen in de geplaagde automaker.

PostNL

In de AEX ging postbedrijf PostNL aan kop met een winst van 2,3 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste daler met een min van 1,3 procent. In de MidKap stond industrieel toeleverancier Aalberts Industries onderaan met een verlies van 0,5 procent. Diervoerbedrijf Nutreco was de grootste stijger met een plus van 3,1 procent.

Imtech won 0,7 procent. Volgens de directeur van het Poolse pretpark Adventure World Warsaw overdrijft Imtech de waarde van de werkzaamheden die het bedrijf tot nu toe heeft uitgevoerd voor het park. De directeur reageerde in het Financieele Dagblad op de waarschuwing van Imtech dat er zeker 100 miljoen euro moet worden afgeschreven op Poolse projecten.

AG

In Frankfurt was softwaremaker Software AG een van de grootste stijgers met een plus van 2,7 procent. Het concern maakte donderdagavond bekend voor 180 miljoen euro aandelen in te kopen.

De euro was 1,3370 dollar waard, tegen 1,3383 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op donderdag. Donderdag moest de Europese munt een flinke daling incasseren na waarschuwende uitspraken van ECB-president Mario Draghi over het effect van de recente waardestijging van de euro op de inflatie en de economische groei.

De prijs van Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 96,22 dollar per vat. Brentolie werd 1,6 procent duurder, op 119,09 dollar..