NEW YORK - Beleggers op Wall Street waren donderdag, evenals marktpartijen in Europa, nerveus door de uitspraken van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

Draghi zei dat de wisselkoers van de euro ten opzichte van andere valuta belangrijk is voor groei en prijsstabiliteit in de eurozone.

Een stijging van de euro kan het economische herstel in de weg staan.

Tegen het einde van de handel werd een deel van de verliezen ingelopen. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 13.944,05 punten. De S&P 500-index daalde 0,2 procent tot 1509,39 punten en de Nasdaq moest 0,1 procent terug tot 3165,13 punten.

Na het commentaar van Draghi daalde de euro flink, van 1,3517 dollar bij het slot van Wall Street op woensdag tot 1,3399 dollar. ''Beleggers vrezen dat de eurozone implodeert en wat het eventuele besmettingsgevaar is voor de Verenigde Staten'', zegt een beleggingsstrateeg in New York.

De stemming op Wall Street werd ook gedrukt door tegenvallend nieuws over de arbeidsmarkt. Vorige week daalde het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ten opzichte van de voorgaande week met 5000 tot 366.000. Economen rekenden in doorsnee op 360.000 aanvragen.

Tegenvallende kwartaalcijfers en een winstwaarschuwing van News Corp (min 2,2 procent) kwamen het sentiment evenmin ten goede. Telecombedrijf Sprint Nextel daalde 1 procent nadat het bedrijf een daling van het aantal abonnees bekendmaakte. Internetbedrijf Akamai kelderde ruim 15 procent omdat de resultaten ver achter bleven bij de verwachtingen en News Corp verlaagde zijn winstverwachting door teruglopende kijkcijfers van tv-shows als 'American Idol' en 'X-Factor'.

Prudential Financial (min 2,5 procent), de op een na grootste Amerikaanse levensverzekeraar, dook in het vierde kwartaal in het rood door wisselkoerseffecten. Het concern had onder meer last van de flinke waardedaling van de Japanse yen ten opzichte van de dollar.

Diverse detailhandelaren, waaronder kledingketen Gap, daalden ondanks hogere omzetten in winkels die langer dan 1 jaar open zijn. Gap leverde bijna 3 procent in. Macy's was een uitzondering in de sector met een winst van 2 procent.

De prijs van Brentolie steeg met 0,5 procent tot 117,32 dollar, terwijl de prijs van ruwe Amerikaanse olie met 0,9 procent daalde tot 95,80 dollar per vat.