OSLO - Het Noorse staatsoliebedrijf Statoil heeft in 2012 een iets lagere winst behaald dan een jaar eerder.

Het operationeel resultaat daalde met 2 procent tot 206,6 miljard kroon (27,7 miljard euro). Dat maakte het grootste energiebedrijf van Noorwegen en de op een na grootste gasleverancier aan Europa donderdag bekend.

De omzet steeg met 9 procent tot 705,7 miljard kroon. Statoil verhoogde zijn productie van olie en gas vorig jaar met 8 procent tot meer dan 2 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Dit komt overeen met de doelstellingen van het bedrijf.

Koers

Volgens topman Helge Lund ligt het concern goed op koers om zijn productie te verhogen tot meer dan 2,5 miljoen vaten per dag in 2020. De kapitaalinvesteringen komen dit jaar uit op circa 14 miljard euro, aldus Statoil. Het concern is voor 67 procent in handen van de Noorse overheid.

Lund stond in de toelichting op de cijfers ook stil bij de dood van vijf Statoil-werknemers door de terroristische aanval op het gascomplex in Algerije vorige maand, waarbij ook Statoil actief was.

Volgens de topman is het hele bedrijf erg geraakt door het verlies en blijft de veiligheid van het personeel de hoogste prioriteit. Statoil zal onderzoek doen naar de gebeurtenissen om zo beter voorbereid te zijn op dit soort terreuraanslagen, aldus Lund.