MADRID - Werknemers van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia dreigen opnieuw te gaan staken uit protest tegen plannen van moederbedrijf IAG om duizenden banen te schrappen.

Dat hebben de vakbonden woensdag aangekondigd.

Het personeel van Iberia legt volgens de bonden de komende weken op in totaal 15 dagen het werk neer. De stakingen zijn verdeeld in drie etappes, van 18 tot en met 22 februari, van 4 tot en met 8 maart en van 18 tot en met 22 maart.

IAG wil 4500 banen schrappen bij zijn zwaar verlieslatende Spaanse werkmaatschappij, bijna een kwart van het totaal. Ook vraagt het luchtvaartbedrijf het personeel om loon in te leveren. Als de bonden dwarsliggen, komen nog meer banen op de tocht te staan, waarschuwde IAG in november.

Kerstdagen

Vlak voor de kerstdagen dreigde ook al een staking, maar die werd afgeblazen nadat een voorlopig akkoord was bereikt. De onderhandelingen tussen het bedrijf en de bonden zijn echter weer vastgelopen.

Iberia ligt al langer overhoop met de eigen werknemers. Plannen van het bedrijf om een eigen prijsvechter op te zetten, leidden vorig jaar al tot stakingen door piloten, stewardessen en grondmedewerkers, die vreesden dat hun arbeidsvoorwaarden daaronder zouden lijden.

Moederbedrijf IAG, waartoe ook British Airways behoort, besloot in november tot drastische maatregelen om de aanhoudende verliezen bij Iberia te stoppen. De voorgenomen inkrimping moet de resultaten in 3 jaar tijd met minstens 600 miljoen euro verbeteren