LONDEN - Fitch stelt de vooruitzichten voor ING, ABN Amro en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) naar woensdag beneden bij. Fitch verlaagt de vooruitzichten van "stabiel" naar "negatief".

Gisteren verlaagde de kredietbeoordelaar ook al de vooruitzichten voor de hele Nederlandse economie. Aangezien de drie banken geheel of gedeeltelijk afhankelijk zijn van de staat, veranderen de verwachtingen voor deze banken ook.

Fitch is onder meer pessimistischer over de huizenmarkt. De nationalisatie van SNS Reaal vorige week heeft de problemen waarmee de bankensector kampt volgens de kredietbeoordelaar nog maar eens onderstreept.

Fitch denkt dat de Nederlandse staat nog steeds bereid is om de zogenoemde systeembanken te steunen. Dat denkt het bureau omdat de crisis in de eurozone aanhoudt en de financiële markten nog steeds turbulent zijn. 

Geen lagere beoordeling

''Er is echter een duidelijke politieke intentie binnen de Europese Unie om uiteindelijk de impliciete staatssteun aan banken te verminderen", laat Fitch weten. Hierdoor verslechteren de vooruitzichten voor banken op de middellange termijn. Maar omdat de banken ondertussen bezig zijn met het versterken van hun balans, hoeft dit niet te leiden tot een lagere beoordeling.

De banken behouden hun huidige rating voorlopig dan ook. ING heeft bij Fitch een A-rating, ABN Amro een A+ en BNG een AAA-rating.