NEW YORK/LONDEN - De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) is door Britse en Amerikaanse toezichthouders voor in totaal 612 miljoen dollar (453 miljoen euro) beboet.

De bank krijgt de boete voor het manipuleren van het Libor-rentetarief. Dat werd zojuist officieel bekendgemaakt.

Volgens de Britse toezichthouder FSA waren minstens 21 medewerkers en één manager van RBS betrokken bij de fraude. Omdat de bank medewerking verleende aan het onderzoek, viel de boete 125 miljoen pond (145 miljoen euro) lager uit. 

De toezichthouder zegt dat de misstanden rond Libor bij RBS wijdverspreid waren. Er werd een aantal jaren lang gefraudeerd. De FSA vond minstens 219 schriftelijke verzoeken voor verkeerde tarieven aan het rentecomité. Daarnaast was er ook ''een niet te kwantificeren'' aantal mondelinge verzoeken.

Verboden afspraken

De handelaren zouden onder meer verboden afspraken hebben gemaakt met collega's van andere banken die ook betrokken zijn bij het vaststellen van het rentetarief.

RBS slaagde er volgens de FSA niet in de risico's rond Libor goed in te schatten en te managen. Zo werden de medewerkers die verantwoordelijk waren voor Libor niet gescheiden van derivatenhandelaren. Die handelaren werden zelfs in staat gesteld bijdragen te leveren aan het rentetarief. Daardoor konden ze die bijdragen afstemmen op hun eigen handelsposities.

Andere banken

FSA blijft onderzoek doen naar de manier waarop andere banken omgingen met het rentetarief. Dat tarief wordt vastgesteld op basis van onafhankelijk veronderstelde meldingen van bankiers.

Eerder kreeg de Britse bank Barclays een boete van 553 miljoen dollar en werd de Zwitserse bank UBS voor 1,2 miljard euro bestraft in verband met de rentefraude.