NEW YORK - De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq dreigt een boete te krijgen voor het debacle rond de beursgang van Facebook afgelopen mei. Dat schrijft de Wall Street Journal. 

Het beursbedrijf onderhandelt momenteel met de toezichthouder op de Amerikaanse effectenbeurzen SEC om tot een schikking te komen. Het zou om een bedrag van 5 miljoen dollar (bijna 3,7 miljoen euro) gaan.

Dat bedrag komt bovenop de 62 miljoen dollar die Nasdaq aan wil bieden als schadevergoeding voor gedupeerde beleggers. Mocht de schikking doorgaan, dan draait de beurs op voor 1 procent van het totale verlies dat de haperende beursgang opleverde. Die kostte zo'n 500 miljoen dollar.

Tweede beursboete 

Het zou pas de tweede keer in de historie zijn dat de SEC een beursbedrijf beboet. Eerder moest NYSE Euronext 5 miljoen dollar betalen voor het te vroeg verstrekken van data aan een kleine groep beleggers.

Technische problemen zorgden er op 18 mei 2012 voor dat de openingskoers van Facebook vastliep. Dat probleem duurde een half uur. Vervolgens lukte het Nasdaq 3 uur lang niet om orderbevestigingen aan effectenmakelaars te sturen. Dat leidde tot grote onzekerheid over de situatie rond Facebook.