AMSTERDAM - Het ontslag van de voor de Poolse activiteiten verantwoordelijke bestuurders van Imtech roept vragen op. Dat stelden analisten woensdag.

SNS Securities concludeert dat het vertrek van de ceo van Imtech Duitsland, Klaus Betz, en de financieel directeur niet vrijwillig was.

De namen van beide bestuurders werden door Imtech in zijn persbericht niet genoemd en van woorden van dank voor de goede prestaties van de Duitse activiteiten in de afgelopen jaren was evenmin sprake.

Volgens analist Edwin de Jong roept deze gang van zaken de vraag op of de problemen in Polen een geïsoleerd geval zijn, of dat dezelfde problemen ook in Duitsland spelen.

Ook volgens KBC is de actie van Imtech voer voor speculatie over potentiële problemen in Duitsland. Het bedrijf had er beter aan gedaan expliciet te stellen dat het ontslag alleen samenhangt met Polen en dat Imtech Duitsland er geweldig voorstaat, aldus analist Michael Roeg.

Verwoestende werking

Een analist van ING stelt dat de problemen in Polen een verwoestende werking hebben op de risicoperceptie van het aandeel Imtech.

Zolang het onderzoek naar de misstanden in Polen loopt, en tot de bestuurswissel in april, staat het aandeel Imtech ook onder druk door de nettoschuldpositie van 800 miljoen euro, stelt analist Tijs Hollestelle in een rapport waarin hij zijn advies voor het aandeel verlaagde van buy naar hold.

Hij concludeert dat de risico's die Imtech nu loopt bij de uitvoering van zijn projecten de ergsten zijn die een dergelijk bedrijf kan lopen. Daarnaast is de schuld van de technisch dienstverlener ''veel te hoog''.

ING verlaagde het koersdoel voor Imtech van 27,50 euro naar 11 euro. Imtech sloot dinsdag op 10,96 euro.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft Imtech woensdag in een brief om opheldering gevraagd over de mogelijke fraude in Polen.

"Hoewel het bericht veel nieuwe informatie bood voor beleggers, riep het minstens zoveel nieuwe vragen op'', schrijft de beleggersvereniging, die vraagtekens zet bij het functioneren van de interne controle bij Imtech.

Het concern verwacht een afwaardering van minimaal 100 miljoen euro, maar verschaft volgens de VEB weinig duidelijkheid hoe ver dit bedrag nog kan oplopen. ''Hoe zit het met de activiteiten in andere landen?'' De VEB wil bovendien weten of Imtech vasthoudt aan haar strategisch groeiplan 2015.

Het aandeel Imtech stond woensdag rond 12.30 uur 7,2 procent in de
min op 10,17 euro.