AMSTERDAM - De stichting Holland Financial Centre (HFC), een lobbyclub voor de financiële sector, stopt als publiek-private samenwerking door de ophef na de nationalisatie van SNS.

Door de flinke kritiek uit de politiek op de lobbyclub voor de financiële sector is er geen draagvlak meer voor de publiek-private samenwerking, stelde het bestuur woensdag.

Lees ook: Biesheuvel vindt DNB niet scherp bij SNS

Na de nationalisering van SNS Reaal vorige week vrijdag gaven minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en financiële woordvoerders in de Tweede Kamer aan dat ze de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven in het HFC niet langer wenselijk achten.

"Er moet een gezonde afstand zijn tussen banken en degene die er toezicht op houden. Maar in zo’n club zien we nog de oude vervlechting", zo zei Dijsselbloem.

Daarmee is een belangrijke pijler onder het platform weggevallen, stelde het bestuur. Maandag zei een woordvoerdster nog tegen NU.nl dat de belangengroep zich niet in de kritiek herkende. "De ongezonde vervlechting tussen de sector en de toezichthouders waar hij over spreekt, die zien wij niet zo."

Van Keulen

Het HFC wordt geleid door een twintigtal zwaargewichten uit verschillende takken van de financiële wereld. De voorzitter was tot zondagavond de voormalig topman van SNS Reaal, Sjoerd van Keulen.

Die legde zijn functie echter neer na de nationalisatie van SNS.

Onder de vlag van het HFC trokken banken, verzekeraars, handelshuizen, pensioensfondsen en vermogensbeheerders samen op met de overheid. Voor de deelnemers aan de stichting verzamelt het HFC informatie en lobbyt het bij partijen die wat voor hen kunnen betekenen.

Verstandig

Tweede Kamerlid Aukje de Vries van de VVD noemt het besluit van HFC om te stoppen verstandig. ''De VVD wil dat toezichthouders zich onafhankelijker gaan opstellen ten opzichte van de bankensector'', zegt ze.

''De afstand tussen de private sector en toezichthouder moet worden vergroot. De toezichthouder moet onafhankelijk kunnen opereren, daarom is dit een goede stap."