AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag na een wisselvallige handelssessie overwegend met verlies gesloten.

Beleggers besloten bij gebrek aan nieuwe impulsen geen risico’s meer te nemen en winsten te verzilveren. Er werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent lager op 345,86 punten. De MidKap daalde licht tot 524,91 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten tot 1,4 procent door koersverliezen onder de Franse en Duitse bankaandelen. Londen hield het hoofd net boven water met een winst van 0,2 procent.

De ECB komt donderdag met een rentebesluit. De rente zal naar verwachting onveranderd blijven. Er wordt daarom vooral uitgekeken naar de toelichting van ECB-president Mario Draghi.

KPN

KPN zakte 5,6 procent en was daarmee opnieuw de grootste daler in de AEX. Het telecomconcern verloor dinsdag al bijna 16 procent na de aankondiging van een omvangrijke aandelenuitgifte. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een koersverlies van 2,8 procent. Bank en verzekeraar ING verloor 2,1 procent.

De resultaten en vooruitzichten van staalconcern ArcelorMittal werden goed ontvangen door beleggers. Het aandeel klom 1,1 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het bedrijf sloot 2012 af met een fors nettoverlies als gevolg van moeilijke marktomstandigheden, maar voorziet voor dit jaar een verbetering van de resultaten.

Imtech

In de MidKap stond Imtech onderaan met een verlies van 9,5 procent. De bestuursvoorzitter en de financiële topman van de Duitse tak van de technisch dienstverlener zijn opgestapt in verband met de problemen in Polen. Beide directeuren waren verantwoordelijk voor de Poolse activiteiten. Volgens analisten roept het vertrek echter vooral vragen op over mogelijke problemen in Duitsland.

Bij de kleinere fondsen steeg Arseus 4,3 procent. De medisch toeleverancier wist de nettowinst in 2012 met ruim 55 procent op te voeren tot 43,8 miljoen euro. Daarmee presteerde het bedrijf beter dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een winst van 33,2 miljoen euro.

RBS

In Londen won Royal Bank of Scotland 1,4 procent. De Britse bank is door Britse en Amerikaanse toezichthouders voor in totaal 612 miljoen dollar (453 miljoen euro) beboet in verband met de misstanden rond de vaststelling van het rentetarief Libor.

De euro was 1,3534 dollar waard, tegen 1,3570 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 96,88 dollar per vat. Brentolie klom 0,2 procent.