LUXEMBURG - Staalconcern ArcelorMittal heeft 2012 afgesloten met een fors nettoverlies en een flinke daling van het bedrijfsresultaat als gevolg van moeilijke marktomstandigheden, met name in Europa.

Het bedrijf verwacht dit jaar een verbetering van het bedrijfsresultaat en een stijging van ijzerertsleveringen met een vijfde. Dat blijkt uit de resultaten die de onderneming woensdag naar buiten bracht.

ArcelorMittal maakte op 21 december bekend 4,3 miljard dollar af te schrijven op zijn Europese activiteiten. De kostenpost kwam ten laste van de resultaten in het vierde kwartaal.

Het concern leed over 2012 een nettoverlies van 3,7 miljard dollar, terwijl in 2011 nog een winst in de boeken werd gezet van 2,3 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde van 10,1 miljard dollar tot 7 miljard dollar en de omzet viel met ruim 10 procent terug tot 84,2 miljard dollar.

Vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 1,3 miljard dollar, het laagste resultaat in 3 jaar. Wel was het cijfer iets beter dan de 1,25 miljard dollar waarop analisten in doorsnee rekenden.

De daling, ten opzichte van 1,7 miljard dollar in de laatste 3 maanden van 2011, werd veroorzaakt door de malaise in Europa. Bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal voorziet dat ook 2013 een lastig jaar zal zijn vanwege de breekbaarheid van de Europese economie, maar zegt ook enige lichtpuntjes te zien. De topman wijdde hier echter niet over uit.

Directeur Robrecht Himpe van de divisie Flat Carbon Steel Europe lijkt minder optimistisch. ''De onderliggende vraag naar staal is zwak en zal dat naar verwachting ook in 2013 blijven.''

Dividend

Het bedrijf handhaaft het dividendvoorstel van 0,20 dollar per aandeel en de verwachting dat de schuldenlast eind juni is teruggebracht tot circa 17 miljard dollar.

Om dat doel te bereiken gaf ArcelorMittal vorige maand aandelen en obligaties uit. Die emissie bracht 4 miljard dollar op. Ook verkocht het concern voor 1,1 miljard dollar een belang van 15 procent in zijn Canadese ijzerertsmijnen.

Het verlagen van de schuldenberg is nodig om weer in de gratie te komen bij kredietbeoordelaars. Standard & Poor's, Moody's en Fitch hebben de kredietwaardigheid van het concern afgewaardeerd tot de zogeheten junk status.

Een verdere verlaging betekent dat de kredietbeoordelaars ervan uitgaan dat ArcelorMittal niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.